Search
Close this search box.

Как да намерите и поправите счупени линкове в WordPress

WPSupport.bg / Полезно / Как да намерите и поправите счупени линкове в WordPress
Как да намерите и поправите счупени връзки в WordPress

Какво да направите, ако кликнете върху връзка на дадена страница и вместо очакваната страница се появи страница с грешка 404? Връщате ли се на първоначалната страница или напускате и отивате някъде другаде?

Вероятно ще отидете някъде другаде. Може би на уебсайт, който е по-надежден и не губи времето ви с неработещи връзки.

А сега си представете, че същото се случва на собствения ви уебсайт. Колко трафик може да загубите?

Тази публикация има за цел да ви помогне да избегнете това.

Ще споделим как да поправите счупени връзки в WordPress с помощта на безплатни инструменти. Това не отнема много време и може да ви помогне да запазите потребителското изживяване и да избегнете негативно въздействие върху SEO.

Какво представляват счупените връзки?

Ако кликнете върху връзка, вярвайки, че ще бъдете препратени към подходящ ресурс, а се окажете на страница с грешка или някъде другаде, това е счупена връзка.

Счупените връзки са външни или вътрешни хипервръзки, които вече не работят. В зависимост от ситуацията те могат да ви изпратят към страница 404 или да ви пренасочат към архивна страница.

Нищо не остава неподвижно в интернет. Страниците се променят, ресурсите се преместват, а имената на домейни се актуализират постоянно.

Когато това се случи със страница, към която сте препратили, връзката може да се прекъсне.

Какво може да доведе до счупени връзки?

Причините за счупените връзки са няколко, но най-често се случват, когато целевата страница, към която се препраща, е променена или премахната.

Счупените връзки могат да бъдат причинени от:

  • Премахване на целевата страница или публикация – Това е най-честата причина за счупени връзки. Когато публикацията или страницата е била премахната или URL адресът е бил променен.
  • Грешно изписан URL адрес на връзката – Много създатели на съдържание копират и поставят URL адреси в полето за връзки на WordPress, но понякога се налага да ги въвеждаме. Струва си да проверите два пъти правописа, когато това се случи, за да избегнете счупени връзки.
  • Промяна в името на домейна – Това не се случва често, но когато се случи и пренасочването не е настроено правилно, връзката се нарушава. Това може да се случи и ако DNS се актуализира, но това е временно.
  • Промяна на структурата на пермалките в WordPress – Силно препоръчваме да зададете структурата на пермалките веднага след като настроите WordPress и никога да не я променяте. Но ако го направите, може да предизвикате счупване на връзките.
  • Преминаване от HTTP към HTTPS – Старите уебсайтове, които са преминали от HTTP към HTTPS и не са пренасочили правилно, също причиняват счупени връзки.

Вероятно има и други причини за счупени връзки, но това са тези, с които имаме личен опит.

Какво въздействие могат да имат счупените връзки?

Има две основни причини, поради които не искате да имате счупени връзки в уебсайта си.

1. Счупените връзки могат да разочароват потребителите

Да не разочаровате потребителите е може би най-важната причина да поправите счупените връзки.

Поставете се на мястото на посетителя. Какво си мислите, когато щракнете върху връзка, която не ви отвежда там, където си мислите, че ще ви отведе? Или когато видите съобщение „Упс, страницата не е намерена“?

Ако сте като нас, мнението ви за уебсайта пада. Може дори да пропуснете останалата част от съдържанието, тъй като се чувствате разочаровани или че сайтът е непрофесионален.

Разбира се, всеки е различен, но е лесно да си представим процента на хората, които биха реагирали негативно на това.

2. Счупените връзки могат да повлияят на SEO

Второто важно въздействие на счупените връзки е върху вашата SEO оптимизация.

Счупените връзки могат да намалят времето за престой на страницата и да увеличат процента на отпадане, тъй като посетителят, който ги срещне, може да напусне веднага.

Те също така могат да затруднят работата на търсачките. Счупените връзки могат да забавят обхождането на търсачките и те да губят времето си за обхождане на счупена връзка, когато биха могли да обхождат работеща връзка.

Прекалено многото грешки при обхождане могат да сигнализират, че сайтът ви не е с най-високо качество, което може да повлияе на класирането.

И накрая, пропускате авторитета на връзките, който се осигурява от свързването. Независимо дали са вътрешни или външни, връзките могат да осигурят авторитет на страницата, който няма да получите, ако връзката е счупена.

Как да поправите счупените връзки в WordPress

Има няколко начина за поправяне на счупени връзки в WordPress. Ще изброим трите основни, за които знаем.

Използваме всеки от тях в собствените си сайтове и те работят добре.

Те са:

  1. Конзола за търсене на Google
  2. Плъгинът Broken Link Checker
  3. Инструмент за проверка на счупени връзки на Ahrefs

Всеки от тях може да намери и поправи счупени връзки, но работи по малко по-различен начин. Ето защо ще разгледаме и трите.

Google Search Console

Конзолата за търсене на Google е невероятен ресурс и е безплатна. Той може да ви каже много за това как се появява уебсайтът ви при търсене и е един от инструментите, с които наистина си струва да се запознаете.

Едно от основните приложения е да ви покаже всички проблеми с обхождането на сайта ви.

Намирането на счупени връзки с помощта на Google Search Console е свързано с малко повече работа. Но в замяна на това получавате много по-ясна представа за това как се представя сайтът ви.

Ето как да поправите счупени връзки в WordPress с помощта на Google Search Console:

Влезте в Google Search Console. Ако не сте я настроили, струва си да го направите.

Настройте или изберете вашия уебсайт и изберете Страници от менюто вляво.

Проверете полето Защо страниците не са индексирани в центъра и реда Не е намерено (404).

Щракнете върху реда Not found (404) (Не е намерено (404)), за да го разширите, и ще видите колко страници имат счупени връзки.

Ще видите графика и число с общата сума и полето за примери под него.

Изберете URL адрес от полето за примери и вдясно ще се появи плъзгащо се меню.

Можете да видите пълния URL адрес и опцията Inspect URL под него. Изберете я.

Сега ще видите нова страница за проверка на URL с пълна информация за страницата, кога е обходена и други подробности.

Това ви дава много информация за идентифициране на страницата, към която се препраща, за да можете да замените повредената връзка.

Отворете страницата в редактора на WordPress, идентифицирайте връзката и я променете, както е необходимо.

Проверка за счупени връзки с плъгин

Плъгинът Broken Link Checker е безплатна добавка от WPMU DEV, която върши тежката работа вместо вас.

Това е много полезна приставка, която претърсва сайта ви в търсене на счупени връзки. След това ще ги маркира и ще ви изпрати имейл, за да ви предупреди за всички намерени връзки.

Ето как да поправите счупени връзки в WordPress с помощта на приставката Broken Link Checker:

Инсталирайте и активирайте плъгина Broken Link Checker на вашия уебсайт.

Изберете новия елемент от менюто Link Checker (Проверка на връзки) вляво.

Изберете Cloud (нов) или Local (стар) от двете опции. Опцията за облак изисква безплатен акаунт в WPMU DEV, за да се използва. Локалната версия не изисква това.

В този пример ще използваме локалната версия.

След като го настроите, плъгинът автоматично ще започне да сканира връзките във вашия уебсайт. Това е бързо, но ще отнеме време да се сканира всяка връзка.

Изберете Local (old) (Местни) от лявото меню и ще видите празен прозорец Local Broken Link Checker (Проверка на счупени връзки).

Проверете числото до връзката All text (Всички текстове), за да видите колко връзки са обходени досега. Обърнете внимание и на всички цифри от Broken (Счупени), Warnings (Предупреждения), Redirects (Пренасочвания) или Dismissed (Отстранени).

След като приставката има връзки за докладване, те ще се появят в центъра на екрана.

Натиснете курсора на мишката върху даден URL адрес и ще видите Редактиране, Отмяна на връзката, Не е счупена, Отхвърляне или Повторна проверка.

Препоръчваме ви да проверите дали връзката е достъпна от публикацията, преди да предприемете каквото и да било, тъй като плъгинът може да генерира някои фалшиви положителни резултати.

Отворете URL адреса в нов раздел. Ако страницата е била преместена, ще видите страница 404. Ако URL адресът работи, той ще се зареди както обикновено.

Можете също така да поставите курсора на мишката върху името на страницата или публикацията в раздел Източник в дясната част на екрана и ще видите Редактиране, Кошче или Преглед.

Изберете View (Преглед), намерете връзката и вижте дали работи.

Ако връзката работи, изберете опцията Не е повредена. Ако връзката не работи, заменете я с такава, която работи в редактора на WordPress, или изберете Unlink (Разрушена връзка), ако предпочитате да я премахнете напълно.

Преминете през всички маркирани неработещи връзки, за да ги игнорирате, промените или премахнете, както сметнете за подходящо.

Препоръчваме ви първо да приоритизирате грешките 404 Not Found (Не са намерени), а след това да си проправите път през грешките 403 Forbidden (Забранено).

Следете производителността на уебсайта, докато плъгинът Broken Link Checker е активиран, тъй като той може да поеме контрола и да забави работата на сайта.

Ако забележите спадове в производителността, оставете плъгина да работи напълно, поправете всички връзки и го деактивирайте. Ако активирате отново веднъж на около месец, ще можете да поправяте счупените връзки в WordPress, без това да се отрази на производителността.

Професионален съвет: Ако програмата за проверка на счупени връзки маркира дадена връзка като 403 Forbidden (Забранено), не мислете веднага, че това е счупена връзка. Плъгинът има често срещан проблем, при който собствената му система за проверка е блокирана от уебсайта на местоназначението, а не от вашата връзка. Проверете ръчно, преди да промените или премахнете връзката.

Проверка на счупени връзки с Ahrefs

Проверката за счупени връзки на Ahrefs е безплатна услуга, управлявана от SEO експертите в Ahrefs.

Трябва да имате акаунт, за да я използвате, но тя е безплатна и, подобно на Google Search Console, има много повече възможности за използването ѝ, отколкото просто да откривате счупени връзки.

Също като Google Search Console, това е ръчен процес, който ще отнеме малко време.

Ето как да поправите счупени връзки в WordPress с помощта на Ahrefs Broken Link Checker:

Влезте в Ahrefs или се регистрирайте за акаунт.

Ако досега не сте използвали Ahrefs, ще трябва да проверите собствеността на всеки проверяван уебсайт, което е лесно, но може да отнеме малко време.

Ако използвате Google Search Console, можете да удостоверите автоматично, като дадете на Ahrefs разрешение за достъп до сайта.

След като направите това, изберете връзката Site Explorer (Изследовател на сайтове) в горната част на страницата.

Въведете името на домейна си в полето и натиснете оранжевия бутон за търсене.

Този процес може да отнеме известно време, тъй като Ahrefs ще обходи сайта ви и ще оцени множество показатели. След като приключите, ще видите страница за преглед с ключови данни за вашия уебсайт.

Изберете „Най-доброто по връзки“ под „Страници“ от менюто вляво.

Изберете филтъра HTTP код в горната част и изберете 404 Не е намерен като критерий.

Ако имате късмет, ще видите празна страница, което означава, че нямате счупени връзки.

Ако все пак видите записи, поправете ги ръчно или експортирайте във формат CSV, като използвате бутона Експортиране в крайния десен ъгъл.

Изтеглете списъка и го отворете в Excel. Преминете през списъка, като коригирате всички URL адреси, които изискват това в WordPress.

Поправяне на счупени връзки в често задавани въпроси в WordPress

Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно поправянето на счупени връзки в WordPress.

Как да намеря счупени връзки в моя WordPress сайт?

Можете да поправите счупените връзки на вашия WordPress сайт, като използвате Google Search Console, приставка, която идентифицира връзките, или като използвате SEO инструмент като Ahrefs Broken Link Checker. Ще ви запознаем с използването на всяка от тези възможности в тази публикация.

Кой е най-добрият WordPress Broken Link Checker?

Смятаме, че Google Search Console е най-добрият инструмент за проверка на счупени връзки в WordPress. В края на краищата тя е част от същата система, която обхожда вашия уебсайт, и може да прави много повече от това да проверява връзки. Той не е най-лесният за използване, но предоставя ценна информация за много аспекти на сайта ви при търсене.

Плъгинът Broken Link Checker и инструментът Ahrefs Broken Link Checker обаче също са доста добри!

Има ли все още значение поправянето на стари счупени връзки за SEO?

Да, поправянето на стари счупени връзки все още е от значение за SEO. Всяко малко помага и всеки уебсайт се нуждае от всички възможни предимства, за да се представя в търсенето. Въпреки че недостатъците не са толкова лоши, колкото биха могли да бъдат, ако сайтът ви зависи от връзките за своето SEO представяне, определено трябва да ги поправите.

Как да направя препратка в WordPress?

Препращането в WordPress е лесно. Просто отворете публикацията или страницата в редактора и добавете връзката отново. Изберете URL адреса на страницата, изберете опцията за редактиране на връзката и поставете новия текст на котвата и/или URL адреса в полето. Запазете или публикувайте публикацията или страницата, след като сте готови, и това е всичко.

Лоши ли са мъртвите връзки за SEO?

Мъртвите връзки не са добри за SEO, но сами по себе си не са спирачка. Разбира се, те не помагат и могат да причинят грешки при обхождане. Твърде много такива и Google може да намали авторитета на уебсайта, което може да доведе до по-ниско класиране. Не е известно обаче колко точно е въздействието.

Заключение

Ето как да поправите счупени връзки в WordPress. Надяваме се, че този урок ви е бил полезен.

Счупените линкове не са краят на света, но проверката за тях трябва да бъде част от рутинната ви поддръжка на WordPress.

Те могат да изнервят потребителите, да доведат до загуба на постоянни посетители и да повлияят на вашата SEO оптимизация. Все неща, които искаме да избегнем като собственици на уебсайтове.

За щастие те са лесни за отстраняване с помощта на популярни безплатни инструменти. Независимо дали използвате Google Search Console, приставката Broken Link Checker или инструмента Ahrefs Broken Link Checker, добре е редовно да проверявате за счупени връзки.

Това отнема малко време, но ако подобри потребителското изживяване, е добре прекарано време!

Използвате ли други методи за проверка за счупени връзки? Имате ли други програми за проверка на счупени връзки в WordPress, които да предложите? Разкажете ни за тях в раздела за коментари.

Съдържание

С течение на годините WordPress си изгради солидна репутация на демократизираща сила в интернет. Благодарение на тази популярна платформа с отворен код почти всеки може да си направи собствен сайт на много ниска цена (или дори безплатно). И все пак, дори и да е толкова удобен за ползване, времето, което е необходимо за поддръжка, актуализиране, […]

Като знаем колко популярен е WordPress за създаване и управление на сайтове от фирми и хора на свободна практика, не е изключено и допускането на грешки. Естествено, ние сме тук, за да Ви помогнем, така че ето кои са 7-те най-големи грешки в WordPress, които трябва да избягвате като собственици на бизнес, и как да […]