Search
Close this search box.

Как да наименувате изображенията за по-добро SEO

WPSupport.bg / Полезно / Как да наименувате изображенията за по-добро SEO
Как да наименувате изображенията за по-добро SEO

Въпреки че много неща са се променили от времето, когато можеше да се злоупотребява с наименованията на изображенията чрез използване на точно съвпадащи ключови думи като бърз хак/трик за подобряване на видимостта в търсачките – наименованията на изображенията все още са изключително важни.

Включването на изображения в съдържанието има редица предимства, включително:

  • Статиите ви се четат по-лесно (увеличава се времето за престой на страницата).
  • То прави съдържанието по-ангажиращо; следователно хората са по-склонни да споделят
  • Може да ви изпрати трафик от търсенето на изображения в Google

Но без правилна оптимизация на изображенията, усилията често могат да отидат напразно. Така че без повече приказки нека обсъдим наименованията на изображенията за SEO.

И така, нека разгледаме как да го направим по правилния начин.

Съвети на Google за именуване на SEO изображения

Като начало е изключително полезно да знаете какво казват самите Google за SEO оптимизацията на изображения – което те разглеждат в своето начално ръководство за оптимизация за търсачки:

Подобно на много други части от страницата, които са обект на оптимизация, имената на файловете са най-добри, когато са кратки, но описателни.

Тоест, както и очаквате – не се препоръчва да използвате дълги имена на файлове и да натъпквате ключови думи в метаданните за SEO оптимизация на изображения (както и при други аспекти на вашето съдържание).

Съответни имена на файлове

Добра практика е имената на файловете на изображенията да са подходящи за тях. Въпреки това, когато става въпрос за SEO оптимизация, е от съществено значение да създавате описателни имена на файлове.

Обикновено името на файла би било например „IMG_948392.jpg“ или нещо подобно. Подобни имена на файлове обаче не помагат на търсачките. Ето защо би било най-добре, ако промените името на файла от името по подразбиране, за да могат търсачките да разберат вашите изображения и в крайна сметка да подобрят SEO стойността Ви.

Например, нека вземем това вкусно изображение на сладолед.

Как да наименувате изображенията за по-добро SEO

Горното изображение може да бъде наречено „strawberry-ice-cream.jpg“ в зависимост от контекста, който улеснява потребителите и търсачките да разберат предназначението на изображенията, използвани в съдържанието.

Не слагайте прекалено много ключови думи

Това е една от най-големите грешки при именуването на изображения. Най-добре би било да имате предвид, че именуването на изображенията не означава, че имате възможност да вмъкнете ключови думи, за да подобрите класирането си.

Ако го направите, това няма да доведе до нищо добро за вашата SEO оптимизация. Например: Ако именувам горното изображение като „best-strawberry-ice-cream-with-essence-available.jpg“, Google ще сметне това изображение само за спам.

Ето защо се препоръчва имената на изображенията Ви да бъдат кратки и да съдържат само основната ключова дума, върху която се фокусирате.

Съкращавайте имената на изображенията си

Препоръчваме Ви да запазите имената на изображенията си кратки и ясни. Опитайте се да запазите имената на изображенията си до 5 думи или дори по-малко от 5.

Разделяйте имената на изображенията си с помощта на тирета. Например „strawberryicecream.jpg“ ще бъде трудно разбираемо за Google. Затова го наречете „strawberry-ice-cream.jpg“ за по-добро разбиране.

Напишете ALT текст, подходящ за SEO

Alt Text не е нищо друго освен алтернативен текст на изображенията, който улеснява търсачките да разберат съдържанието на вашето изображение. Затова се уверете, че Alt текстът е подходящ за изображението. Например Alt текстът за горното изображение на сладолед би изглеждал така:

<img src=“strawberry-ice-cream.jpg.jpg“ alt=“Ягодов сладолед“/>

Важно е да опишете какво има в изображението, за да могат и търсачките, и хората да го разберат. Колкото повече релевантна информация има в едно изображение, толкова повече търсачките считат изображението за важно.

Писането на добър alt текст също така увеличава стойността на Вашата SEO оптимизация. Дори когато изображенията не се зареждат, може би поради неизправност, търсачките все още могат да прочетат алтернативния текст, за да помогнат за класирането на страницата. Освен това добавянето на подходящи alt тагове към изображенията, може да помогне на WordPress сайта Ви да постигне по-добро класиране в търсачките чрез свързване на ключови думи с изображения.

Ето някои прости правила за alt атрибутите, които можете да следвате:

  • Описвайте изображенията си на прост език, точно както сте направили за имената на файловете с изображения.
  • Бъдете кратки, но описателни.
  • Бъдете иновативни, но не изпъстряйте alt атрибутите си с ключови думи.

Уточняване на размерите на изображението

Обикновено хората бъркат размера на изображението и размера на файла. Позволете ми да Ви кажа, че те не са едно и също нещо. Размерът на изображението се отнася до големината му в пиксели (например 1024 на 680 пиксела). Размерът на файла е количеството пространство, необходимо за съхраняването му на сървъра (напр. 250 килобайта).

Времето за зареждане може да окаже значително влияние върху позицията на сайта Ви в SERP. И е важно да се отбележи, че изображенията обикновено оказват огромно влияние върху времето за зареждане. Какво ще се случи, ако имате изображения, които бавно се „стичат“ по екрана и зареждането им отнема над 15-20 секунди? Тогава Вашият потенциален клиент или потребител определено ще махне с ръка за сбогом! Почти 50% от потребителите дори не изчакват повече от 5 секунди, за да заредят даден сайт. Ето защо е важно да прецизирате размерите на изображението си.

Изображенията с висока разделителна способност и големи размери забавят до голяма степен времето за зареждане на страницата Ви. Следователно, промяната на размера на изображенията чрез включване на атрибути за ширина и височина за всяко изображение е ключът към подобряване на скоростта на зареждане на сайта.

WordPress ви помага да постигнете това автоматично, като предоставя изображението в няколко размера, след като сте го качили. Но това не означава, че размерът на файла също е оптимизиран правилно. Можете да намалите размера на файла на изображенията си, като премахнете данните EXIF. Можете да използвате инструменти като ImageOptim, които помагат за намаляване на размера на файла.

Използване на адаптивни изображения

Безсмислено е да показвате голямо изображение на екран, който е много по-малък от този, за който е предназначена. Това може да доведе до загуба на трафик, а потребителите на мобилни устройства, по-специално, не искат да губят трафика си, като изтеглят голямо изображение, предназначено за настолен компютър, когато едно малко изображение ще е достатъчно. По принцип би трябвало да имате няколко резолюции и да сервирате правилния размер в зависимост от устройството, което получава достъп до данните в сайта Ви, като направите изображенията си адаптивни.

Използването на адаптивни изображения е от съществено значение за SEO оптимизацията, а ако използвате WordPress, това вече е направено за Вас, защото е включено по подразбиране от версия 4.4. Атрибутът srcset на изображенията трябва да се използва, за да се подава различно изображение за всяка ширина на екрана – това е особено полезно за мобилните устройства.

За всяко изображение, което качвате, WordPress прави тези версии по подразбиране. Ето как изглежда Вашият сайт, който работи под управлението на WordPress:

Как да наименувате изображенията за по-добро SEO

Карти на изображенията

Google насърчава собствениците на сайтове да подават карта на сайта, за да им помогне да претърсват страниците и да ги добавят към резултатите от търсенето. Не само това, но и добавянето на изображения към картата на сайта помага на Google да открива изображения, тъй като те могат да се показват в резултатите за изображения. А при все по-богатото съдържание което се появява в SERP, винаги е добра идея да имате някои визуални активи, индексирани в Google.

При използването на WordPress, добавянето на изображения към картата на сайта е изключително лесно и само с едно кликване!

Добавяне на структурирани данни

Добавянето на структурирани данни към страниците Ви може да помогне на търсачките да показват изображенията Ви като богати резултати, което също е от значение за SEO оптимизацията на изображения. Това е така, защото Google показва съответните значки върху миниатюрите в резултатите от търсенето на изображения за мобилни устройства.

Google Images поддържа структурирани данни за продукти, рецепти, видеоклипове. За да сте сигурни, че изображенията Ви показват значките при търсене на изображения в Google, трябва да добавите съответната маркировка на схемата към страницата. Можете да прочетете Общите насоки за структурирани данни на Google, за да дадете възможност на структурираните данни да бъдат включени в резултатите от търсенето на Google.

Наистина трябва да обърнете внимание на SEO оптимизацията на изображения, защото възвръщаемостта на инвестициите в действия по SEO оптимизация на изображения е безумно добра! Затова, моля, не подценявайте значението на SEO оптимизацията на изображенията на Вашия сайт. Това е само върхът на айсберга, но се надяваме, че тези техники за оптимизация на изображения ще подобрят харесването на вашето съдържание както от търсачките, така и от потребителите.

Съдържание

Какво да направите, ако кликнете върху връзка на дадена страница и вместо очакваната страница се появи страница с грешка 404? Връщате ли се на първоначалната страница или напускате и отивате някъде другаде? Вероятно ще отидете някъде другаде. Може би на уебсайт, който е по-надежден и не губи времето ви с неработещи връзки. А сега си […]

С течение на годините WordPress си изгради солидна репутация на демократизираща сила в интернет. Благодарение на тази популярна платформа с отворен код почти всеки може да си направи собствен сайт на много ниска цена (или дори безплатно). И все пак, дори и да е толкова удобен за ползване, времето, което е необходимо за поддръжка, актуализиране, […]