Search
Close this search box.

Видове SSL сертификати – Кой е подходящ за Вашия WordPress сайт

WPSupport.bg / Полезно / Видове SSL сертификати - Кой е подходящ за Вашия WordPress сайт
Видове SSL сертификати - Кой е подходящ за Вашия WordPress сайт

WordPress сайт използващ SSL сертификат показва на потребителите и търсачките, че той е защитен и сигурен се за посещение. Това е основателна причина да използвате валиден SSL сертификат за защита та на сайта си.

Съкратено от Secure Sockets Layer, SSL е протокол за защита, който удостоверява и шифрова данни чрез мрежови връзки между уеб сървър и уеб браузър. SSL сертификатът защитава връзката между Вашия WordPress сайт и посетителите му от злонамерени намеси.

SSL сертификатите се предлагат в различни видове, нива на валидиране и ценови етикети. Но кой SSL е най-подходящ за Вашия сайт и бизнес? В това ръководство направихме задълбочено проучване на различните видове SSL сертификати, за да ви помогнем да вземете правилното решение.

Кога и защо имате нужда от SSL сертификат

Независимо дали управлявате магазин за електронна търговия или блог, SSL стана толкова важен за сайтовете, колкото и поставянето на предпазен колан преди шофиране. Ето трите основни причини, поради които се нуждаете от SSL сертификат:

1. Защита на данните и доверие на посетителите

Основната цел на SSL сертификата е да гарантира, че обменяните данни между потребителите и уеб сървъра са криптирани и защитени от киберзаплахи на хакери, фишинг и кражба на самоличност.

Не искате посетителите Ви да получават предупреждението „връзката ви не е защитена“, когато посещават сайта Ви. нали? Валиден SSL сертификат ще помогне да избегнете такива грешки.

В основата си SSL е индикатор за Вашите посетители, че те могат безопасно да споделят чувствителна информация като номера на кредитни карти, идентификационни номера, email адреси и пароли във Вашия WordPress сайт. Следователно SSL укрепва доверието между Вас и Вашите посетители.

2. Удостоверяване и интегритет

Когато посещавате сайт, как може да сте сигурни, че той не е фалшив, създаден с цел да открадне информацията Ви? Проверката на самоличността е от съществено значение, когато става въпрос за уеб сигурност, и тук идва SSL. SSL/TLS проверява автентичността на самоличността на уеб сървъра.

За да инсталирате SSL сертификат, трябва да преминете през процес на проверка на самоличността. С други думи, SSL е доказателство, че сайтът е Ваш, а не измама или фалшификат на Вашата компания, което го прави ефективна бариера срещу фишинг сайтове.

Целостта на данните е друго важно предимство на SSL/TLS. Използвайки код за удостоверяване на съобщение (MAC), SSL/TLS, че предадените данни не се губят или променят по никакъв начин. Изпратените съобщения се получават такива, каквито са.

3. Подобрява класирането в търсачките

За да направят сърфирането в мрежата по-безопасно място за всички, търсачките като Google са предприели мерки срещу несигурните сайтове и са дали ясно да се разбере, че предпочитат SSL криптирани сайтове – HTTPS вместо HTTP. SSL превръща Hypertext Transfer Protocol (HTTP) в Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS).

SSL вече е сигнал за класиране на SEO. Така че, ако искате Вашия WordPress сайт да се класира добре в Google, наличието на валиден SSL сертификат е едно от задължителните неща.

Видове SSL сертификати

Има две различни категории при разграничаването на видовете SSL сертификати – броят на домейните и поддомените и нивото на валидиране на сертификата. Като такива, има четири различни вида SSL сертификат:

SSL сертификати за един домейн

Както подсказва името, този тип сертификат защитава един домейн и всички страници в този домейн. Той обаче няма да защити никакви свързани поддомейни.

Например, ако имате SSL сертификат за домейна hextech.support, той ще обхваща и всички страници, свързани с този домейн, като например hextech.support/services/. Но няма да обхваща никакви поддомейни като my.hextech.support.

Wildcard SSL сертификати

Подобно на SSL сертификата за един домейн, Wildcard SSL сертификатът защитава само един домейн. Той обаче обхваща и всички поддомейни (неограничен брой поддомейни), свързани с този единствен домейн. Един единствен Wildcard SSL сертификат ги защитава всички.

SSL сертификати за много домейни

Целта на този сертификат е пълна противоположност на Wildcard SSL сертификата, тъй като защитава множество домейни, но не защитава никакви свързани поддомейни. Известен е още като Субектно алтернативно име (SAN) и Унифициран комуникационен сертификат (UCC).

Wildcard SSL сертификати за много домейни

Този сертификат съчетава характеристиките както на SSL сертификатите за много домейни, така и на Widcard SSL сертификатите. С други думи, с един сертификат можете да защитите множество домейни, както и всички свързани с тях поддомейни.

Нива на валидиране на SSL

Нивото на валидиране на SSL сертификат се определя от сертифициращите органи (CA), които потвърждават автентичността на вашия бизнес, преди да ви издадат SSL сертификата.

Има три различни нива на валидиране за SSL сертификати:

SSL сертификати за проверка на домейн (DV)

DV е най-простата форма за валидиране на SSL сертификат и се прилага само за проверка на собствеността на домейн. Обикновено се извършва чрез проверка по имейл и не изисква допълнителни разследвания от CA. Това е и най -евтиният и бърз начин за придобиване на SSL сертификат.

SSL сертификати за валидиране на организацията (OV)

OV е следващото ниво нагоре, когато става въпрос за валидиране. В допълнение към валидирането на Вашия домейн, CA също проверява Вашия бизнес, като се свързва директно с Вас. CA потвърждава, че притежавате домейна и че той е за законно регистриран бизнес. Тези сертификати се считат за много надеждни.

SSL сертификати за разширена валидация (EV)

EV е типичен сред бизнес сайтовете и предлага най-високо ниво на доверие и надеждност. Това включва пълна проверка на Вашия бизнес. Придобиването на този сертификат включва строг процес на проверка от страна на CA.

В някои браузъри имената на фирмите с EV SSL сертификати се показват на видно място. Те ще бъдат показани в зелено до името на домейна при достъп до сайта им.

SSL сертификат Ниво на валидиране
SSL сертификати за един домейн DV или EV
Wildcard SSL сертификати DV или EV
SSL сертификати за много домейни EV
Wildcard SSL сертификати за много домейни EV

Как да изберете правилния SSL сертификат

Както вече стана ясно, SSL сертификатите са различни видове. Ако искате Вашият WordPress сайт да изглежда законен и да се ползва с доверие от Вашите посетители, но не сте сигурни кой SSL сертификат ще отговаря на Вашите нужди, ние ще Ви помогнем да направите правилния избор.

  • За малък или личен сайт с един домейн, SSL сертификатът с един домейн е по-подходящ за Вас, тъй като е достъпен и върши работата.
  • Ако Вашият бизнес сайт има един домейн, но множество поддомейни, тогава Wildcard SSL сертификатът е правилният избор. Така ще спестите много средства от закупуването на отделни SSL сертификати за всеки поддомейн.
  • За по-големи сайтове или фирми с повече от един домейн (например компания, която притежава множество марки, всяка със собствен домейн), SSL сертификат за много домейни е разумен избор. Той ще обхваща всички Ваши домейни и със сигурност ще бъде по-евтин от закупуването на SSL сертификат за всеки домейн.
  • Ако Вашата организация иска да спести както време, така и пари, Wildcard SSL сертификат за много домейни е идеален за защита на множество домейни, както и на неограничен брой поддомейни.

Съдържание

Какво да направите, ако кликнете върху връзка на дадена страница и вместо очакваната страница се появи страница с грешка 404? Връщате ли се на първоначалната страница или напускате и отивате някъде другаде? Вероятно ще отидете някъде другаде. Може би на уебсайт, който е по-надежден и не губи времето ви с неработещи връзки. А сега си […]

С течение на годините WordPress си изгради солидна репутация на демократизираща сила в интернет. Благодарение на тази популярна платформа с отворен код почти всеки може да си направи собствен сайт на много ниска цена (или дори безплатно). И все пак, дори и да е толкова удобен за ползване, времето, което е необходимо за поддръжка, актуализиране, […]