Уязвимост в плъгин за превод на WordPress засяга 1+ милион сайта

Уязвимост на плъгин за превод на WordPress засяга 1+ милион сайта

В плъгина WPML за WordPress е открита критична уязвимост, която засяга над един милион инсталации. Уязвимостта позволява на автентифициран нападател да извърши отдалечено изпълнение на код, което може да доведе до цялостно превземане на сайта. В списъка на организацията Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) тя е с оценка 9,9 от 10.

Уязвимост на плъгина WPML

Уязвимостта на плъгина се дължи на липсата на проверка за сигурност, наречена sanitization – процес на филтриране на входните данни на потребителя с цел защита от качване на злонамерени файлове. Липсата на sanitization при този вход прави плъгина уязвим към Remote Code Execution (Изпълнение на отдалечен код).

Уязвимостта съществува във функция на кратък код за създаване на персонализиран превключвател на езици. Функцията визуализира съдържанието от шорткода в шаблона на плъгина, но без да обработва данните, което я прави уязвима за инжектиране на код.

Проблемът засяга всички версии на плъгина WPML за WordPress до версия 4.6.12 включително.

Хронология на уязвимостта

Wordfence откри уязвимостта в края на юни и незабавно уведоми издателите на WPML, които не реагираха в продължение на около месец и половина, като потвърдиха отговора си на 1 август 2024 г.

Потребителите на платената версия на Wordfence получиха защита осем дни след откриването на проблема, а безплатните потребители на Wordfence получиха защита на 27 юли.

Потребителите на плъгина WPML, които не са използвали нито една от версиите на Wordfence, не са получили защита от WPML до 20 август, когато издателите най-накрая издадоха кръпка във версия 4.6.13.

Потребителите на плъгини са призовани да го актуализират

Wordfence призовава всички потребители на плъгина WPML да се уверят, че използват най-новата версия на плъгина – WPML 4.6.13.

Те написаха:

„Призоваваме потребителите да актуализират сайтовете си възможно най-скоро с най-новата коригирана версия на WPML – версия 4.6.13 към момента на писане на тази статия.“

WordPress сайта Ви има нужда от защита?

Защитата на Вашия WordPress сайт е от решаващо значение за предотвратяване на злонамерени атаки и осигуряване на сигурността на данните. Осигуряването на защита не само предотвратява загуба на данни и нарушаване на работата на сайта, но и защитава репутацията на Вашия бизнес.

Още полезни публикации

Оптимизирането на скоростта на Вашия WordPress сайт може да бъде сложен въпрос, особено за хора, които не са програмисти. Много ръководства и статии опростяват прекалено много, като дават общи съвети, които не са приложими за всеки сайт и не бива да се приемат за чиста монета. Ето няколко често разпространявани съвета, които се нуждаят от […]

Постоянните връзки в WordPress влияят върху структурата на URL адресите във Вашия сайт. Например, тези връзки в WordPress са причината URL адресът на тази публикация в да е https://wpsupport.bg/postoyannite-vryzki-v-wordpress-kakvo-predstavlyavat-te-i-kak-da-gi-izpolzvame, а не нещо подобно на https://wpsupport.bg/?p=123. В тази статия ще научите повече за значението на постоянните връзки в WordPress. След това ще Ви покажем как да […]

  • 16 септември 2024
  • /
  • SEO

Позволете ни да Ви помогнем!

Ние ще се грижим за Вашия WordPress сайт, за да можете Вие да се грижите за своя бизнес!

Абонирайте се за нашия email бюлетин, за да получавате полезни статии и информация за това как да направите WordPress сайта си по-добър и за предлаганите от нас услуги и промоции. Обещаваме да не Ви спамим!

© 2024 WPSupport.bg - All-in-One поддръжка за Вашия WordPress сайт.